Kukurydza jest jedną z najważniejszych roślin rolniczych w kraju. Powierzchnia zasiewów stale utrzymuje się powyżej miliona hektarów, a to świadczy o jej ogromnym znaczeniu w rolnictwie. Rosnące znaczenie rośliny to też większa potrzeba dbałości o uprawę. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku Agro Wydawnictwo wraz z pracownikami Instytutu Ochrony Roślin – PIB, Terenowej Stacji Doświadczalnej w Rzeszowie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przygotowało pierwszy atlas przedstawiający chwasty, szkodniki, choroby oraz niedobory pokarmowe w kukurydzy.
Istotnym elementem skutecznej ochrony plantacji jest prawidłowa identyfikacja występującego problemu. Bogato ilustrowany atlas to niezbędnik ułatwiający rozpoznanie najważniejszych agrofagów stanowiących zagrożenie w uprawie kukurydzy. W atlasie znajdą Państwo szczegółowy opis rozwoju, szkodliwości i zwalczana aż dla 38 gatunków chwastów (m. in. bylica pospolita, chwastnica jednostronna, ostrożeń polny, rdesty).
Scharakteryzowaliśmy dla Państwa 36 gatunków szkodników (m. in. omacnica prosowianka, ploniarka zbożówka, stonka kukurydziana, urazek kukurydziany) pod względem morfologii, rozwoju, objawów uszkodzenia oraz zwalczania z uwzględnieniem progów szkodliwości. Atlas umożliwia również identyfikację najgroźniejszych chorób występujących w kukurydzy (m. in. głownia pyląca kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy, choroba szalonych wiech) oraz niedoborów pokarmowych wynikających z niedostatecznego odżywienia roślin w kluczowe pierwiastki (azot, fosfor, potas, cynk, magnez, siarka, żelazo, mangan, wapń, bor).